The Clash: ‘The Clash’. International Clash Day. Programa #137

The Clash va ser una de les bandes clau del punk britànic, un gènere que renegava de la tècnica d’altres estils del rock per a portar una proposta agressiva i contestatària, amb grans influències del rock de garatge dels anys 60, amb molt de tall però mantenint part del component més melòdic i sobretot expressant un sentiment de ràbia, rebel·lia i crítica social i política, que és una cosa que va ser intrínsec del punk de Gran Bretanya.
The Clash, que es va formar en 1976, estava compost per quatre membres: Joe Strummer en la veu principal i la guitarra rítmica, Mick Jones en la guitarra principal i els cors, Paul Simonon en el baix i els cors, i Topper Headon en la bateria i la percussió.

Van ser inspirats per grups americans de l’època tant dins del paradigma del punk com els Ramones com del rock de garatge com The Stooges.

Durant la seva curta però intensa carrera junts, van llançar sis àlbums d’estudi i molts d’ells continuen sent dels discos més icònics de la història de la música.
La potent veu de Joe, els cors potents, i especialment el caràcter crític i combatiu de les seves líriques enfront de la injustícia de les classes altes davant el proletariat i d’una joventut de classe obrera amb poques oportunitats, tot això al costat de la gran actitud que tenien tots els membres de la formació va fer elevar a la banda als cànons més alts de la història de la música.

L’impacte de la banda es va estendre molt més enllà de la cultura punk, ja que el seu so característic va combinar aspectes de reggae, ska, dub, funk i rap pel que es coneixeria com «L’única banda que importa».

International Clash Day 2023

El Dia Internacional dels Clash es va iniciar per primera vegada el 7 de febrer de 2013, quan el presentador de ràdio John Richards, de l’emissora de ràdio KEXP, situada a Washington, va tocar cançons de Clash durant tot el dia.
KEXP a més, és una organització artística sense fins de lucre amb base en Seattle, els EUA

Aquesta celebració es realitza cada 7 de febrer des de fa onze anys, i no sols commemora a la banda sinó que també dona rellevància als missatges de tolerància, unitat, anti-odi, i darrere de crear un canvi positiu per al futur.

Gràcies a aquest esdeveniment es va crear aquest dia per a commemorar a una de les bandes més influents i revolucionàries de la història del punk rock britànic.

La celebració es realitzarà per onzè any consecutiu el 2023. Des de el seu origen, ha estat reconegut oficialment per diverses ciutats de tot el món, com Santiago de Xile, Seattle, Vancouver, Londres i per sort tenim a Sant Feliu de Llobregat com una de les cuitas principals d’Europa on es celebra aquest día.

Durant aquest día varies emisores de radio de tot el món fan una programación especial amb cançons de The Clash a més de xerrades sobre la banda y la seda influencia.

Com va dir Joe Strummer, cofundador de The Clash, la banda és

«…antifeixista, som anti-violència, antiracista, i procreatiu. Estem en contra de la ignorància.»

Picture of Carlos Buendía

Carlos Buendía